DRDO'nun ilacı, Kovid proteininin neden olduğu kalp hasarını tedavi edebilir, araştırma bulur
Meyve sinekleri ve fareler üzerinde yapılan bir araştırma, Savunma Araştırma ve Geliştirme Kurumu (DRDO) tarafından geliştirilen bir ilacın, SARS-CoV-2 virüsündeki bir proteinin kalpte yarattığı hasarı onarabileceğini ortaya koydu.
Maryland Üniversitesi araştırmacılarına göre, COVID-19'a neden olan virüs SARS-CoV-2'deki spesifik bir protein kalp dokusu hasarıyla ilişkilendirildi. Daha sonra, kalbin bu proteinin neden olduğu toksik etkilerini geri almak için 2DG olarak bilinen ilacı kullandılar.
Oral ilaç 2DG, Dr Reddy's Laboratories tarafından DRDO ile birlikte oluşturuldu. SARS-CoV-2 virüsü, enerji üretmek için glikozun parçalanmasına veya glikolize ihtiyaç duyar. İlaç virüsün büyümesini durdurur ve glikolizi engeller.
Araştırmaya göre, COVID-19 enfeksiyonu olan kişilerin, enfeksiyondan sonra en az bir yıl boyunca kalp yetmezliği, inme, anormal kalp ritimleri, kan pıhtıları, kalp krizleri ve kalp kası iltihabı yaşama riski belirgin şekilde artıyor.
SARS-CoV-2 virüs proteininin kalp üzerindeki toksik etkileri daha sonra ABD, Baltimore'daki Maryland Üniversitesi'nden bilim adamları tarafından tersine çevrildi.
Kıdemli yazar Zhe Han, "Araştırmamız, bireysel SARS-CoV-2 proteinlerinin, HIV ve Zika gibi diğer virüsler için bulunanlara benzer şekilde, vücuttaki belirli dokulara büyük zarar verebileceğini gösteriyor" dedi.
Meyve sinekleri ve fare kalp hücrelerini kullanarak araştırma yaptıktan sonra bulgularını Nature Communications Biology'de yayınladılar.
COVID-19 hastalığının şiddetini azaltan aşılar ve ilaçlar dünyanın dört bir yanındaki araştırmacılar tarafından hızla oluşturulmuş olmasına rağmen, bu tedavilerin kalbi veya diğer organları hafif bir hastalığın bile neden olabileceği zararlardan korumadığını ortaya koydu. enfeksiyon.
"Hastaları uzun vadede tedavi etmek için önce hastalığa neden olan şeyin arkasındaki mekanizmayı anlamalıyız. Her dokudaki bu yaralanma süreçlerini tanımlayarak, herhangi birinin bu hasarı tersine çevirip çeviremeyeceğini görmek için ilaçları test edebiliriz; umut vaat eden ilaçlar. Han, daha sonra klinik araştırma çalışmalarında daha fazla test edilebilir" dedi.
Geçen yıl meyve sinekleri ve insan hücreleri kullanılarak yapılan çalışmalarda Han ve ekibi en zararlı SARS-CoV-2 proteinlerini keşfetti. Araştırmaya göre, "selinexor" ilacının bu proteinlerden birinin toksisitesini azalttığını, ancak Nsp6 olarak bilinen diğer proteinin toksisitesini azalttığını keşfettiler.
En son araştırmalarında, Nsp6'nın sinek kalbine en çok zarar veren SARS-CoV-2 proteini olduğunu keşfettiler.
Araştırmaya göre araştırmacılar daha sonra, Nsp6 proteininin meyve sineğinin kalp hücrelerini, hücrelerin enerji için şeker glikozunu yakmasına izin veren glikoliz sürecini aktive etmek için kontrol ettiğini keşfettiler. Kalp hücreleri tipik olarak enerji kaynağı olarak yağ asitlerini kullanır, ancak kalp yetmezliği sırasında bu hücreler hasarlı dokuyu onarmaya çalışırken şeker metabolizmasına geçerler.
Şeker metabolizmasından enerji üreten hücrenin güç merkezi olan mitokondriyi bozan Nsp6 proteininin de ek zarara neden olduğu araştırmacılar tarafından keşfedildi.
Ekip daha sonra meyve sineklerinde ve fare kalp hücrelerinde (2DG) şeker metabolizmasını önlemek için 2-deoksi-D-glikoz ilacını kullandı. Araştırmaya göre, ilacın Nsp6 viral proteininin kalbe ve mitokondriye verdiği zararı azalttığını keşfettiler.
"Bazı virüslerin, hücrenin enerji kaynağını çalmak için metabolizmasını değiştirmek üzere enfekte hayvanın hücre mekanizmasını ele geçirdiğini biliyoruz, bu nedenle SARS-CoV-2'nin de benzer bir şey yaptığından şüpheleniyoruz. Virüsler, şeker metabolizmasının yan ürünlerini de yapı taşları olarak kullanabilirler. daha fazla virüs," dedi Han.
Han, "Dolayısıyla, kalpteki metabolizmayı enfeksiyondan önceki haline döndüren bu ilacın, hem enerji kaynağını keserek hem de kopyalaması gereken parçaları ortadan kaldırarak virüs için kötü olacağını tahmin ediyoruz."
Neyse ki araştırmacılara göre 2DG ucuz ve laboratuvar araştırmalarında sıklıkla kullanılıyor. ABD Gıda ve İlaç İdaresi, hastalığı tedavi etmek için 2DG'yi onaylamasa da, araştırmaya göre ilaç şu anda Hindistan'da COVID-19 tedavisi için klinik deneylerden geçiyor.
Maryland Üniversitesi Tıbbi İşlerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Mark T. Gladwin, "COVID'den iyileşen çok sayıda Amerikalı haftalar veya aylar sonra tehlikeli kalp rahatsızlıklarına yakalanıyor ve bunun olmasının temel nedenlerini öğrenmemiz gerekiyor" dedi. .
"Nsp6 proteininin yollarını aydınlatan bu araştırmayla, bu hastalarda daha fazla kalp hasarını tersine çevirme nihai amacı ile gelecekteki araştırmalar için hedeflediğimiz tedavileri rafine edebiliriz."
(PTI'dan gelen girişlerle)