'Dünyanın en büyük buzdağı' NASA yeni uydu görüntüsünü ortaya koydu
Amerikan uzay ajansı NASA, bir zamanlar en büyük yüzen buzdağının kalan en büyük parçası olan Antarktika buzdağı A-76A'nın yeni bir uydu görüntüsünü ortaya çıkardı. NASA Earth, bilgileri resmi Twitter hesabında paylaştı ve resmini yayınladı.
NASA, "Antarktika buzdağı A-76A ile tanışın - bir zamanlar en büyük yüzen buzdağının kalan en büyük parçası. Ekim 2022'de @NASA'nın Terra uydusu, buzdağının Antarktika ile Güney Amerika arasındaki çalkantılı Drake Geçidi'ne doğru sürüklendiğini tespit etti."
Haziran 2021'de ABD Ulusal Buz Merkezi (USNIC), NASA web sitesinde bulunan bilgilere göre buzdağının 135 kilometre uzunluğunda ve 26 kilometre genişliğinde olduğunu, toplam alanın Londra'nın yaklaşık iki katı büyüklüğünde olduğunu bildirdi.
ABD Ulusal Buz Merkezi raporlarına göre Ekim 2021'de Antarktika buzdağı A-76A aynı boyutlarda bulundu.
Amerikan uzay ajansı ayrıca, buzdağının ana buzdağının (A-76) Mayıs 2021'de Antarktika'nın Ronne Buz Sahanlığından kırıldığını bildirdi. O zamanlar, gezegendeki herhangi bir yerdeki en büyük buzdağıydı.
Ancak buzdağı, bir ay içinde adı geçen üç parçaya bölününce statüsünü kaybetti. Bu parçalardan en büyük parça olan Buzdağı A-76A, şimdi Drake Geçidi'nde yaklaşık 2.000 kilometre (1.200 mil) uzağa sürükleniyor.
NASA raporlarına göre, Drake Geçidi, Güney Amerika'nın Horn Burnu ile Antarktika'nın Güney Shetland Adaları arasında yer alan ve tweet'te yayınlanan resimde görülen Fil Adası da dahil olmak üzere çalkantılı bir su kütlesidir.
Bununla birlikte, yolu, buzdağının yakında kanalın daha kuzeyine doğru ilerleyebileceğini gösteriyor. NASA, Temmuz 2022'deki konumunun şimdiden 500 kilometre kuzeyinde olduğunu belirtti.
NASA, buzdağlarının genellikle Drake Geçidi'nden geçen güçlü Antarktika Çevresel Akım tarafından doğuya doğru itildiğini söylüyor. Bu noktadan itibaren, buzdağları genellikle kuzeye, ekvatora doğru kırbaçlanır ve bölgenin daha sıcak sularında hızla erir.