ISRO, 26 Kasım'da PSLV-C54 ve 8 nano uydu fırlatacak
Hindistan Uzay Araştırma Organizasyonu, 26 Kasım'da Sriharikota uzay limanından Oceansat-3 ve sekiz nano uydu ile PSLV-C54/EOS-06 görevini başlatacak.
Ulusal uzay ajansı, fırlatmanın Cumartesi günü saat 11.46'da planlandığını söyledi. Roketteki yolcular hakkında sorulan üst düzey bir ISRO yetkilisi, "Görev EOS-06 (Oceansat-3) artı sekiz nano uyduyu (BhutanSat, Pixxel'den "Anand", Dhruva Uzayından iki sayı Thybolt ve Astrocast - dört) içeriyor Spaceflight ABD'den gelen sayılar).
Ayrı bir gelişmede, Hindistan uzay ajansının Vikram Sarabhai Uzay Merkezi, Pazar günü ilk Gaganyaan insanlı uzay uçuşu programı için mürettebat modülü yavaşlama sisteminin Entegre Ana Paraşüt Airdrop Testini (IMAT) gerçekleştirdi.
Paraşütle hava atışı Uttar Pradesh'in Jhansi semtinde gerçekleştirildi.
ISRO yaptığı açıklamada, Gaganyaan yavaşlama sisteminin daha küçük ACS, pilot ve drogue paraşütlerinin yanı sıra mürettebat modülünün hızını iniş sırasında güvenli seviyelere düşürmek için üç ana paraşütten oluştuğunu söyledi.
ISRO , üç ana oluktan ikisinin astronotları dünyaya indirmek için yeterli olduğunu ve üçüncüsünün gereksiz olduğunu belirterek, IMAT testinin bir ana oluğun açılamadığı durumu simüle ettiğini sözlerine ekledi. IMAT testi, paraşüt sisteminin ilk insanlı uzay uçuşu görevinde kullanılmaya uygun olduğu kabul edilmeden önce, paraşüt sisteminin farklı arıza koşullarını simüle etmek için planlanan bir dizi entegre paraşütle havadan düşürme testlerinin ilkidir.
Bu testte, mürettebat modülü kütlesine eşdeğer 5 tonluk yapay kütle, Hindistan Hava Kuvvetleri'nin IL-76 uçağı kullanılarak 2,5 kilometre yüksekliğe çıkarılarak düşürüldü. Ateşe dayalı havan topuyla konuşlandırılmış iki küçük pilot paraşüt daha sonra ana paraşütleri çekti.
Tamamen şişirilmiş ana paraşütler, faydalı yük hızını güvenli bir iniş hızına düşürdü. ISRO yaptığı açıklamada, bilim adamlarının yerleştirme dizisinin farklı aşamalarını nefessiz bir şekilde izlediklerinden, tüm dizi yaklaşık 2-3 dakika sürdü" dedi.
Paraşüte dayalı yavaşlama sisteminin tasarımı ve geliştirilmesi, ISRO ile Savunma Araştırma ve Geliştirme Kurumu'nun (DRDO) ortak girişimidir.