ISRO bugün Hindistan'ın ilk özel yapım roketini fırlatacak; bilmen gereken her şey
Hindistan Uzay Araştırma Örgütü (ISRO), Cuma günü ülkenin Chennai'den yaklaşık 115 km uzaklıktaki Sriharikota'daki uzay üssünden uzaya fırlatılacak.
Vikaram-S, bugün uçmaya hazırlanan Hindistan'ın ilk özel olarak geliştirilmiş roketidir.
Dört yaşındaki yeni girişim Skyroot Aerospace'in, özel sektörün onlarca yıldır devlet tarafından yönetilen ISRO'nun hakim olduğu ülkenin uzay endüstrisine girmesini işaret eden Vikram-S roketinin ilk lansmanını yapması için güverteler açıldı.
Skyroot Aerospace, sektörün 2020'de Merkez tarafından özel oyunculara açılmasının ardından Hindistan'da Hindistan uzay programına kanat veren ilk özel şirket oldu.
İlk Vikram-S roketinin kalkışı bugün saat 11.30 olarak planlandı.
Daha önce fırlatmanın 15 Kasım'da yapılması gerekiyordu, ancak sert hava koşulları nedeniyle fırlatma ertelendi.
Bir Skyroot yetkilisi, altı metre uzunluğundaki roketin, fırlatma aracının dönüş stabilitesi için 3-D baskılı katı iticilere sahip, dünyanın ilk birkaç tamamı kompozit roketinden biri olduğunu söyledi.
Roketin fırlatılmasının, Vikram serisindeki telemetri, izleme, atalet ölçümü, Küresel Konumlandırma Sistemi, yerleşik kamera, veri toplama ve güç sistemleri gibi aviyonik sistemlerin uçuş kanıtını göstermesi bekleniyor.
Hindistan'ın uzay düzenleyicisi IN-SPACe Çarşamba günü Skyroot'un Vikram-S yörünge altı aracının fırlatılmasına izin verdi.
Vikram-S yörünge altı uçuşu, Chennai merkezli start-up SpaceKidz, Andhra Pradesh merkezli N-SpaceTech ve Ermeni BazoomQ Uzay Araştırma Laboratuvarı'ndan üç yük taşıyacak.
Vikram-S, Satish Dhawan Uzay Merkezi'nden fırlatıldıktan sonra 81 km yüksekliğe yükselecek. Fırlatma aracı, Hint Uzay programının babası merhum Vikram Sarabhai'ye bir övgü olarak böyle adlandırıldı.
"Prarambh" (başlangıç) adlı Misyon, iki yerli ve bir yabancı müşteriye ait üç faydalı yük taşıyacaktı.
"Prarambh", IN-SPACe'den teknik lansman izninin alınmasının ardından bu ayın başlarında ISRO Başkanı S Somanath tarafından Bengaluru'da tanıtıldı.
Chennai merkezli havacılık şirketi Spacekidz'e ait 2,5 kg'lık bir yük olan 'Fun-Sat', Hindistan, ABD, Singapur ve Endonezya'dan öğrenciler tarafından geliştirildi.
Vikram-S fırlatma aracının, yükleri yaklaşık 500 km'lik düşük eğimli yörüngeye yerleştirmesi bekleniyor.
Skyroot Aerospace kurucu ortağı Pawan K Chandana, "Ekibimizin aylarca süren uykusuz gecelerinden ve titiz hazırlıklarından sonra - güzel Sriharikota adasından ilk fırlatma görevimiz #Prarambh'ı duyurmaktan büyük heyecan duyuyoruz" dedi.
Cuma günkü misyon, kalkıştan önce test edilecek birçok alt sistem ve teknoloji de dahil olmak üzere Vikram serisi yörünge sınıfı uzay fırlatma araçlarındaki teknolojilerin çoğunun test edilmesine ve doğrulanmasına yardımcı olacağından Skyroot Aerospace için önemli bir kilometre taşı olarak kabul ediliyor. ve fırlatmanın kalkış sonrası aşamaları.
545 kg Vikram fırlatma aracı, Vikram II ve Vikram III serisinden oluşmaktadır.
Şirket, fırlatma aracının telemetri, izleme, GPS, yerleşik kamera, veri toplama ve güç sistemleri ile donatıldığını söyledi.