ISRO, Hindistan yapımı uzay mekiğinin 1. pist inişine hazırlanıyor
Hindistan Uzay Araştırma Kuruluşu (ISRO), başkanı S. Somanath'ın hava durumunun izlendiğini belirtmesiyle, Yeniden Kullanılabilir Fırlatma Aracı - Teknoloji Göstericisi'nin (RLV-TD) ilk pist iniş deneyine (RLV-LEX) hazır.
Aynı zamanda Uzay Departmanı Sekreteri Somanath, PTI'ye "İklime bakıyoruz. İklim hala iyi değil. Bu nedenle, rüzgarın ve diğer sistemlerin başlamasını bekliyoruz. Bunu yapacağız."
ISRO yetkililerine göre, RLV kanat gövdesi helikopterle üç ila beş kilometre yüksekliğe taşınacak ve ardından pistin yaklaşık dört ila beş kilometre önünde yatay bir hızla serbest bırakılacak.
RLV, serbest bırakıldıktan sonra süzülerek piste gidecek ve Chitradurga yakınlarındaki savunma havaalanına iniş takımlarıyla bağımsız olarak inecek.
Daha önceki raporlara göre iniş takımı, paraşüt, kanca kiriş düzeneği, radar altimetre ve pseudolite gibi yeni sistemler geliştirilmiş ve sertifikalandırılmıştır. Ulusal uzay ajansı burada dayanır.
23 Mayıs 2016'da ISRO, SDSC SHAR'dan ilk RLV-TD HEX-01 (Hipersonik Uçuş Deneyi-01) görevini başarıyla tamamladı ve yeniden giriş araçlarının tasarımı ve uçuş testi için temel teknolojileri gösterdi.
Ancak, yörünge altı bir uçuştu ve denize inmek için tasarlandı. ISRO'ya göre, RLV-LEX görevinde gösterilecek kritik teknolojilerden biri, bir piste yaklaşma ve otonom iniş.
ISRO yetkililerine göre, uçtan uca yeniden kullanılabilir fırlatma aracı (RLV) teknolojisi yeteneği elde etmek için bu dönüm noktasının (RLV-LEX) RLV ORE (Orbital Re-Entry Experiment) görevinden önce tamamlanması gerekiyor. ORE'de, Orbital Re-entry Vehicle (ORV) olarak bilinen bir kanat gövdesi, mevcut GSLV ve PSLV aşamalarından yapılmış bir yükselen araç tarafından yörüngeye fırlatılacak, önceden belirlenmiş bir süre boyunca yörüngede kalacak, atmosfere yeniden girecek ve insan yardımı olmadan bir piste inin.
Daha önce, Ahmedabad'daki Fiziksel Araştırma Laboratuvarı'nın yöneticisi Anil Bhardwaj, ISRO'nun Akash Tattva konferansında yaklaşan görevleri hakkında yaptığı sunumda, uzay ajansının da Mars'a bir sonda göndermeyi planladığını söyledi.
(PTI girişleri ile)