Japonya'nın özel Ay aracı iniş denemesinin ardından kayboldu
Japon startup ispace, Hakuto -R Mission 1 adlı iniş aracının ay yüzeyinin üzerinde süzüldüğünü ve motorunun durmasının ardından yavaşlayarak yumuşak bir iniş gerçekleştirdiğini açıkladı. Görev kontrolü, iniş zamanından dakikalar önce iniş aracıyla teması kaybetti ve beklenen iniş zamanından sonra iniş aracıyla yeniden iletişim kuramadı.
İniş aracının Salı günü saat 12:40 ET'de (1640 GMT Salı) Ay yüzeyine inmesi planlanıyordu.
İniş aracı Ay'ın kuzey yarımküresinde bulunan ve Soğuk Deniz olarak da bilinen Mare Frigoris adlı Atlas kraterine inmeyi hedefliyordu.
ispace CEO'su Takeshi Hakamada "İletişim kuramadık ve Ay yüzeyine inişi tamamlayamadığımızı varsaymak zorundayız" dedi.
Reuters'in haberine göre Hakamada, "Şu anda söyleyebileceğim şey, bu görev sırasında pek çok şeyi başarmış olmaktan gurur duyduğumuzdur" dedi.
Görünürdeki başarısız inişe rağmen Hakamada, "iniş aşamasında uçuş verileri elde ettiklerini, bunun gelecekteki görevler için büyük bir başarı olduğunu" söyledi. Hakamada, "Bu görevden öğrendiklerimizi ikinci ve üçüncü görevlere aktarmak için bu önemli" diye ekledi.
Uzay aracı geçen yıl Aralık ayında bir SpaceX roketiyle Cape Canaveral, Florida'dan yola çıktıktan sonra yaklaşık bir ay önce Ay yörüngesine ulaşmıştı. Mart ayında da Ay yörüngesine girmişti. İniş aracı Salı günü Ay yüzeyinden 100 kilometre yükseklikten Ay yüzeyine inmeye başladı ve saatte 6.000 kilometre hızla uçtu.
Aracın Ay'a taşıdığı ticari ve devlete ait yükler arasında Japon uzay ajansına ait iki tekerlekli dönüştürülebilir küçük bir robotun yanı sıra Kanada'ya ait iki ticari yük ve Ay toprağı ve tozunu keşfetmek üzere tasarlanmış dört tekerlekli bir Birleşik Arap Emirlikleri gezgini de yer alıyor.
Şimdiye kadar sadece üç ülke -ABD, Rusya ve Çin- Ay yüzeyine bir uzay aracı indirmeyi başardı. Hindistan'ın 2016'da Ay'a bir uzay aracı indirme girişimi, uzay aracının düşmesi nedeniyle başarısız oldu. İsrail'in uzay aracı da 2019'da Ay'ın yüzeyine çakıldı.