Kızamık salgını neden arttı? Doktorlar uyarıyor, aşılama başlasın!
Türk Tabipleri Birliği (TTB), kızamık vakalarının hızla artması ve salgın riskiyle karşı karşıya kalınması üzerine 16 Haziran 2023 günü bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda TTB Merkez Konseyi, Halk Sağlığı Kolu, Aile Hekimliği Kolu, Pandemi Çalışma Grubu ve Aşı Çalışma Grubu tarafından hazırlanan ortak bir açıklama yapıldı.
Türk Tabipleri Birliği (TTB), 2023’ün ilk 4 ayına ilişkin kızamık verilerini açıkladı. Ortak açıklamada TTB Merkez Konsey Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı ve Pandemi Çalışma Grubu üyesi Prof. Dr. Esin Şenol, dün artan kızamık vakalarına ilişkin basın toplantısı yaptı. Fincancı, kızamığın “endemik”ten (bölgesel), “epidemik”e (genel salgın) dönüştüğünü belirtti.
KIZAMIK VAKALARI NEDEN ARTTI?
Koronavirüs pandemisi sonrası artan aşı karşıtlığı kızamık vakalarında artışını da artırdı. Türk Pediatri Kurumu Yönetim Kurulu üyesi Doç. Dr. Kenan Barut, “Kızamık aşısında kritik eşik yüzde 95. Bu oranın altına düşülürse büyük salgın başlar” ifadelerini kullandı.
Koronavirüs salgımıyla birlikte yükselişe geçen ‘Aşı Karşıtlığı’ nedeniyle eski hastalıklar yeniden görülmeye başlandı. Türk Pediatri Kurumu Yönetim Kurulu üyesi Doç. Dr. Kenan Barut, çocuklarda kızamık salgını riskine karşı uyararak, “Yaptığımız çalışmalar aşı karşıtlığının yükseldiğini ve kızamık hastalığının ülkemizde patladığını gösteriyor” şeklinde konuştu.
Doç. Dr. Barut,“Kızamık için yüzde 95 aşılama kritik bir eşik. Yüzde 95’in altına düşerse büyük bir salgın başlar” uyarısı yaptı.
AŞILAMA BAŞLASIN
TTB Uzmanlık Dernekleri Eşgüdüm Yürütme Kurulu, Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK), Halk Sağlığı Uzmanları Derneği (HASUDER) ve Türk Pediatri Kurumu da, yaptıkları ortak açıklamada, özellikle İstanbul ve deprem bölgesindeki Gaziantep’te vakaların artığına işaret etti. Açıklamada, şu önerilere yer verildi:
Vaka görülen bölgelerde 9 ay-15 yaş arası tüm çocuklara aşılı olup olmadığına bakılmaksızın mutlaka bir doz aşı yapılmalı.
Henüz vaka görülmeyen bölgelerde 9 aydan itibaren eksik aşılı çocukların aşıları tamamlanmalı.
Deprem bölgesindeki nüfus ve kayıtlı/kayıtsız nüfusun tespit ve takibi ile aşısız çocuk bırakılmamalı.
Aşı kampanyası bölge tabanlı yapılmalı, vatandaşın başvurusuna sınırlı kalınmamalı, sahaya çıkılmalı.
SAĞLIK BAKANLIĞI: AŞI KARŞITLIĞI ARTIŞI VAR
Sağlık Bakanlığı, uzmanların bir süredir sürdürdüğü salgın uyarılarına ilişkin açıklama yapmadı ancak aşı tereddüdüne karşı yakın zamanda bir adım attı. Aşı Sonrası İstenmeyen Etkiler (ASİE) Genelgesi ile yönetilen yan etki takip sistemini 14 yıl sonra yenileyen Bakanlık, çocuk aşılama programında bulunan Hepatit A ve suçiçeği aşılarının da etkilerini takibine aldı. Bakanlığın 2019 verilerine göre, aşı reddi sayısı 40 bini aştı.
KIZAMIK HASTALIĞI
Kızamık, genellikle çocukluk döneminde görülen bulaşıcı bir hastalıktır. Kızamık virüsünün neden olduğu bir enfeksiyondur. Hastalık, solunum yoluyla bulaşır ve burun akıntısı, öksürük, ateş, gözlerde kızarıklık, kırmızı döküntüler gibi belirtilerle kendini gösterir.
Kızamık genellikle çocukluk döneminde yaygın olarak görülür, ancak her yaşta kişide ortaya çıkabilir. Hastalık, bir kişinin burun veya ağız salgılarıyla temas ettiğinde veya enfekte bir kişinin öksürdüğünde havada bulunan damlacıkların solunmasıyla kolayca yayılır. Kızamık, genellikle etkilenen kişinin bağışıklık sistemi enfeksiyonla savaşana kadar 7 ila 14 gün sürebilen bir kuluçka döneminden sonra belirtiler göstermeye başlar.
Kızamık ciddi bir hastalık olabilir ve bazı komplikasyonlara yol açabilir. Bunlar arasında kulak enfeksiyonları, zatürre, ishal, beyin iltihabı (ensefalit) ve nadir durumlarda ölüm bulunur. Kızamık ayrıca hamile kadınlarda düşüklere veya erken doğuma neden olabilir.