Okyanuslardaki ani ısınmaya ilişkin endişeler artıyor
Bazı araştırmacılar deniz yüzeyi sıcaklıklarındaki sıçramanın, daha derindeki suları ısıtan istikrarlı küresel ısınmanın yanı sıra, ısınan ve muhtemelen güçlü bir doğal El Nino hava koşulundan ve üç yıllık soğuyan La Nina'dan kaynaklanan bir toparlanmadan kaynaklandığını düşünüyor. Eğer durum buysa, bu ay rekor kıran okyanus sıcaklıklarının kırılacak birçok ısı rekorunun ilki olabileceği belirtiliyor.
İklim bilimcilerin kullandığı ve güvendiği Maine Üniversitesi'nin Climate Reanalyzer'ına göre, Mart başından bu haftaya kadar küresel ortalama okyanus deniz yüzeyi sıcaklığı yaklaşık bir santigrat derecenin onda ikisi (0,36 derece Fahrenheit) arttı. Bu kulağa küçük gelebilir, ancak dünya okyanuslarının ortalamasının - ki bu Dünya'nın yüzölçümünün %71'ini oluşturuyor - bu kadar kısa sürede bu kadar yükselmesi "çok büyük bir şey" diyor Colorado Üniversitesi iklim bilimcisi Kris Karnauskas. "Bu, başlangıçta zaten sıcak olan bir durumdan inanılmaz bir sapma."
İklim bilimciler sosyal medyada ve kendi aralarında ısınma hakkında konuşuyorlar. Pennsylvania Üniversitesi'nden Michael Mann gibi bazıları, bunun sadece insan kaynaklı istikrarlı bir ısınma artışının üzerinde büyüyen bir El Nino olduğunu söyleyerek endişelerin yersiz olduğunu belirtiyor.
Özellikle 1980'lerden önce çoğu El Nino'nun başladığı Peru ve Ekvador kıyılarında ısınma görülmüştür. El Nino, dünya çapında hava durumunu değiştiren ve küresel sıcaklıkları artıran ekvatoral Pasifik'in bazı bölgelerinin doğal olarak ısınmasıdır. Geçen aya kadar dünya, alışılmadık derecede güçlü ve uzun süren, aşırı hava koşullarına neden olan La Nina adı verilen bir soğumaya maruz kalmıştı.
Aralarında Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi okyanus bilimcisi Gregory C. Johnson'ın da bulunduğu diğer iklim bilimciler, bunun sadece El Nino'dan ibaret olmadığını söylüyor. Johnson, Alaska yakınlarındaki kuzey Pasifik'te ve İspanya kıyılarında olduğu gibi El Nino modeline uymayan birkaç deniz ısı dalgası veya okyanus ısınma noktası olduğunu söyledi.
Princeton Üniversitesi iklim bilimcisi Gabe Vecchi, sadece bir El Nino'ya uymayan bölgelerde küresel ölçekte aşırı bir olay. Bu çok ama çok büyük bir sinyal. Bence bunu anlamak için belli bir düzeyde çaba sarf etmek gerekecek." dedi.
Colorado Üniversitesi'nden Karnauskas, son birkaç hafta içindeki küresel deniz yüzeyi sıcaklık anomalilerini aldı ve ani ısınma patlamasının en yüksek olduğu yeri görmek için yılın başlarındaki ortalama sıcaklık anomalilerini çıkardı. Güney Amerika'dan Afrika'ya kadar ekvator boyunca uzanan ve hem Pasifik hem de Hint okyanuslarını içeren uzun bir bölgenin küresel sıcaklık artışının büyük bir kısmından sorumlu olduğunu tespit etti.
Karnauskas, bu bölgenin sadece 10 ila 14 gün içinde bir santigrat derecenin onda dördü kadar ısındığını ve bunun son derece olağandışı olduğunu söyledi.
Karnauskas, bu bölgenin bir kısmının açıkça bir El Nino olduğunu ve bilim adamlarının önümüzdeki birkaç ay içinde bunu doğrulayabileceklerini ve güç topladığını görebileceklerini söyledi. Ancak Hint Okyanusu'ndaki alanın farklı olduğunu ve tesadüfi bağımsız bir artış olabileceğini ya da bir şekilde büyük bir El Nino ile bağlantılı olabileceğini söyledi.
"Tropikal Pasifik ve Hint Okyanusu da dahil olmak üzere küresel okyanus sıcaklıklarının çok yüksek olduğu bir arka plan durumundan başlıyoruz. Ve aniden gelişen bir El Nino'yu eklediğinizde, şimdi grafikten çıkmış gibiyiz," dedi Karnauskas.
Son El Nino'dan bu yana yaklaşık yedi yıl geçti ve bu çok büyük bir olaydı. Scripps Oşinografi Enstitüsü'nde oşinograf olan Sarah Purkey, bu yedi yıl içinde dünyanın, özellikle de sera gazlarından kaynaklanan ısı enerjisinin çoğunu emen daha derin okyanusların ısındığını söyledi. Derin okyanus tarafından depolanan enerjiyi ölçen okyanus ısı içeriği, yüzeyde ne olup bittiğinden bağımsız olarak her yıl yeni rekorlar kırıyor.
Purkey, son El Nino'dan bu yana küresel ısı okyanus içeriğinin 0,04 santigrat derece (,07 Fahrenheit) arttığını, bunun kulağa çok fazla gelmeyebileceğini ancak "aslında muazzam miktarda bir enerji olduğunu" söyledi. Yaklaşık 30 ila 40 zettajoule'lük ısı, Hiroşima'yı yerle bir eden büyüklükteki yüz milyonlarca atom bombasının enerjisine eşdeğerdir, dedi.
Bilim insanları, derin okyanuslardaki bu ısınmanın yanı sıra, dünyanın yüzeyinde üç yıl boyunca La Nina'dan kaynaklanan olağandışı bir soğuma olduğunu ve bunun da ısınan bir tencerenin üzerindeki kapak gibi davrandığını söyledi. Bu kapak artık kapalı.
NOAA okyanus bilimcisi Mike McPhaden bir e-postada "La Nina'nın artan küresel sıcaklıklar üzerindeki geçici etkisi kalktı" dedi. "Sonuçlardan biri, Mart 2023'ün küresel ortalama yüzey sıcaklıkları açısından kayıtlara geçen en yüksek ikinci Mart ayı olmasıdır."
McPhaden, El Nino'nun bu yıl içinde yoğun bir şekilde tahmin edilen görünümünü gerçekleştirmesi halinde, "şu anda gördüğümüz şey, boru hattında olan daha fazla rekorun sadece bir başlangıcıdır" diye yazdı.
Karnauskas, sıcaklığın birkaç yıl gizlenmesinin ardından ısınmanın "hızlanmasının" muhtemel olduğunu söyledi.