Emekli maaşlarında 5 hane sürprizi! 7500 TL maaş alanları sevindiren rakam

Emekli maaşlarında 5 hane sürprizi! 7500 TL maaş alanları sevindiren rakam
Emekli olacaklara müjde! Bu haberi kaçırmayın! Kısmi emekli olabilirsiniz. Detaylar haberimizde.

Milyonlarca işçi mutlu ve konforlu bir emekliliğin hayali ile yaşıyor. Eğer priminiz dolmadıysa kısmi emeklilik hakkına sahipsiniz. Kısmi emeklilik nedir? Nasıl olunur? Tüm detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

KISMİ EMEKLİLİK DETAYLARI

EYT primleri yetişmeyenler adına kısmi emeklilik bir alternatiftir. Merkez bankası asgari emekli maaşının şu anda 7 bin 500 TL olduğunu ancak Temmuz-Aralık enflasyon oranının yüzde 35,25'e ulaşması durumunda 10 bin 143 TL'ye çıkmasının beklendiğini söyledi. Bu durumda kısmi emekliler de aynı aylık maaşı alacaklardır. Özellikle kadınlar adına emeklilik yaşının çocuk sayısına göre yükseltilmesi ve esnaf için emeklilik ikramiye günlerinin azaltılması da dahil olmak üzere yeni önlemlerin önümüzdeki günlerde yürürlüğe girmesi bekleniyor. EYT kapsamında olup sigorta primleri yetersiz olan kişiler, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Kanunu kapsamında kısmi emeklilik talebinde bulunabilmektedir. Bunun için belirli koşullar gerekmektedir. O koşullar ise şöyle;

On beş yıllık sigortalık süresi: Çalışanın en az on beş yıllık sigortası olmalı.

3 bin 600 prim günü: Çalışanın 3 bin 600 günlük primi olmalı.

Yaş koşulu: Kadınlarda elli sekiz erkeklerde ise altmış yaş olmalı.

Aylık tutar: Sigorta başlangıç ​​tarihinin 2000 yılından önce veya 2000 yılından sonra olmasına göre farklılık göstermektedir.

Eğer bu koşulları sağlıyorsanız kısmi emekli olabilirsiniz. Kısmi emeklilik, sigorta primi ödemeyen sigortalının belirli bir yaşa ulaştığında emekli maaşı alabileceği bir sistemdir. Yaş gereklilikleri işe alınma tarihine, sigortalılık durumuna ve cinsiyete göre değişiklik gösterebilir.

Kısmi Emeklilik Detayları

8 Eylül 1999 yılından önce sigortalı olanlar: Bu gruptaki sigortalılar, en az 50-60 yaş yaşını doldurduktan ve 15 poliçe yılını ve 3.600 prim gününü tamamladıktan sonra emekli olabilirler.

8 Eylül 1999 - 30 Nisan 2008 yılları arasında sigortalı olan SSK'lılar: Bu süre içerisinde sigortalılık süresi 25 yıl ve 4.500 prim günü olan bir sigortalı, kadınlar için 58, erkekler için 60 yaşında emekli maaşı alabilmektedir.

2008 yılının Mayıs ayından sonra sigortalı olanlar: Bu sigortalı grubu için daha yüksek günlük prim gereksinimleri geçerlidir. Sigortalılar, 1 Ocak 2036 tarihine kadar toplam 5.400 gün prim ödemiş olmaları halinde 63 yaşında emekli olabilirler.

Bu koşullar kısmi emekli olabilmek için zorunludur. Sigorta tarihleri, çalışma durumu ve cinsiyet gibi faktörler bu şartları etkileyebilir. Bu nedenle her sigortalının kendi durumunu değerlendirmesi ve profesyonel bir emeklilik danışmanına danışması gerekmektedir. İşsizlik Sigortası Kanunu'na göre 8 Eylül 1981 yılından önce çalışmaya başlayan kadınlar ve 8 Eylül 1976'dan önce çalışmaya başlayan erkekler, 15 yıllık sigortalılık süresini ve 3.600 ikramiye gününü tamamladıktan sonra emekli maaşı almaya hak kazanıyor. Bu vatandaşlar belirli koşulların yerine getirilmesi halinde emekli olabilirler. Sosyal Sigortalar Kanununa göre 23 Mayıs 2002 tarihi itibariyle on beş yıllık sigortalılık süresini dolduran kadınlar elli, erkekler ise elli beş yaşını doldurması halinde 3 bin 600 günlük primi ödediklerinde emekli olabilmektedirler. Kısmi emekliler normal emeklilere göre %25-30 daha az maaş almaktadırlar. Fakat en düşük emekli maaşı 7 bin 500 TL olduğundan bu miktarda maaş almaktadırlar. Malullük durumu çalışmaya başladığı zamandan önce olanlar, engelli vatandaşlar, çalışma, yeteneğini kaybetmiş kişilere, maden işçisi olarak çalışan vatandaşlara daha kolay bir şekilde emekli olma olanağı sunulmaktadır. 

Son Haberler