Pentagon 9 milyar dolarlık Bulut projesini Amazon, Microsoft, Google ve Oracle'a verdi

Pentagon 9 milyar dolarlık Bulut projesini Amazon, Microsoft, Google ve Oracle'a verdi
Bulut savaşını sona erdiren Pentagon, 2028 yılına kadar toplamda 9 milyar dolara kadar ulaşabilecek milyarlarca dolarlık Bulut bilişim sözleşmesini Amazon, Google, Microsoft ve Oracle gibi tüm büyük oyunculara verdi.

Müşterek Savaş Bulutu Yeteneği (JWCC), görev sahiplerinin yetkili ticari bulut tekliflerini doğrudan Bulut Hizmet Sağlayıcıları sözleşmesini kazananlardan almalarına olanak tanıyacak.

"Sözleşmenin imzalandığı tarihte herhangi bir fon yükümlülüğü bulunmamaktadır; fonlar, siparişler verildikçe münferit olarak yükümlülük altına alınacaktır. Bu sözleşmenin amacı, Savunma Bakanlığı'na stratejik seviyeden taktiksel sınıra kadar tüm güvenlik alanları ve sınıflandırma seviyelerinde kurumsal çapta, küresel olarak kullanılabilir bulut hizmetleri sağlamaktır."

Pentagon, 10 milyar dolarlık JEDI (Joint Enterprise Defense Infrastructure) Bulut bilişim sözleşmesi üzerinde yaşanan sert bir savaşın ardından, geçtiğimiz yıl talihsiz JEDI sözleşmesinin yerini alan yeni bir bulut girişimini duyurdu.

Pentagon, 2019 yılında Microsoft'a verilen 10 milyar dolarlık JEDI sözleşmesini iptal etmek zorunda kaldı ve Donald Trump yönetimi sırasında favori Amazon'u yarış dışı bıraktı.

Amazon, Microsoft, Google ve Oracle gibi tüm Bulut devleri JWCC Bulut sözleşmesi için teklif vermeye davet edildi.

Pentagon geçen yıl Kasım ayında yaptığı bir açıklamada "Hükümet, biri Amazon Web Services AWS'ye diğeri Microsoft Corporation'a (Microsoft) olmak üzere iki sözleşme imzalamayı öngörüyor, ancak DoD'un gereksinimlerini karşılama kabiliyetini gösteren tüm Bulut Hizmet Sağlayıcılarına (CSP'ler) ödül vermeyi amaçlıyor" demişti.

JEDI sözleşmesi Pentagon'un BT operasyonlarını 10 yıl boyunca verilecek hizmetler için modernize etmeyi amaçlıyordu. Microsoft'un Ekim 2019'da on yıllık sözleşmeyi kazanmasının ardından AWS, doğrudan Savunma Bakanlığı'na bir teklif protestosu sunarak karara itiraz etmişti.

Amazon, yeniden değerlendirme sürecinin son derece kusurlu olduğuna ve eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yersiz baskısına maruz kaldığına inanıyordu.

Son Haberler