Apple WWDC 2023: XR Kulaklık, iOS 17 ve daha fazlası bu Pazartesi açıklanacak!

Apple WWDC 2023: XR Kulaklık, iOS 17 ve daha fazlası bu Pazartesi açıklanacak!
Apple, 5 Haziran'daki ürün lansman etkinliğinde yeni karma gerçeklik başlığını, yeni Mac modellerini ve iOS 17, iPadOS 17, macOS 14 ve watchOS 10 gibi yazılım yükseltmelerini tanıtacak.

Apple Inc. merakla beklenen ürün lansman etkinliğini Pazartesi günü düzenleyecek ve şirketin neredeyse on yıl içindeki en önemli sürümüne imza atacak. Etkinlik sırasında teknoloji devi, Apple Watch'un piyasaya sürülmesinden bu yana ilk büyük yeni ürün kategorisinin yanı sıra birkaç yeni Mac modelini ve platformlarındaki yazılım yükseltmelerini tanıtacak. Etkinlik 5 Haziran Pazartesi günü TSİ 10:00 / TSİ 13:00'te Apple'ın Cupertino, Kaliforniya'daki kampüsünden başlayacak.

Etkinliğin ana cazibe merkezi, Reality Pro ya da XR Pro olarak adlandırılması beklenen, hem sanal hem de artırılmış gerçekliği bir araya getiren gelişmiş bir kulaklık olacak. Kulaklığın yanı sıra Apple, bu cihaz için özel olarak tasarlanmış yeni bir xrOS işletim sistemini de tanıtacak.

Ayrıca katılımcılar yeni Mac dizüstü ve masaüstü bilgisayarların yanı sıra watchOS 10, iOS 17, iPadOS 17 ve macOS 14 gibi yazılım yükseltmelerinin de tanıtılmasını bekleyebilirler. Apple ayrıca, özellikle fitness, sağlık ve finansla ilgili hizmetlerinde yaptığı geliştirmeleri sergilerken, uyumlu bir Apple ekosistem deneyimi yaratmak için cihazlarının sorunsuz entegrasyonunu vurgulayacak.

Bloomberg News geçtiğimiz aylarda Apple'ın Dünya Çapında Geliştiriciler Konferansı'nda tanıtacağı ürünlerle ilgili bilgiler vermişti. Bu raporlardan ve içeriden gelen bilgilerden yola çıkarak, her bir üründen neler beklenebileceğinin bir özetini burada bulabilirsiniz:

Karma Gerçeklik Başlığı ve xrOS:

Apple'ın ilk kulaklığı cam, karbon fiber ve alüminyum kombinasyonundan üretilmiş ultra üst düzey bir cihaz olacak. Gelişmiş kayak gözlüklerini andıran kulaklık, güç için yeni bir manyetik şarj sistemi sunacak. Ön kısmı, kullanıcının yüz ifadelerini ve gözlerini sergilemek için harici bir ekran barındıran kavisli bir tasarıma sahip olacak. Buna ek olarak, kulaklık video geçişini, derinlik algılamayı ve el kontrolünü kolaylaştırmak için birden fazla harici kamera içerecek.

Cihazın birincil işlevleri iletişim, video tüketimi, sağlık, oyun ve üretkenlik etrafında dönecek. Bir ekip üyesi tarafından hem bir "statü sembolü" hem de "bilgisayarın geleceği" olarak tanımlanan bu ürün, artırılmış gerçeklik (AR) ve sanal gerçeklik (VR) yeteneklerini sorunsuz bir şekilde birleştiriyor. Başlığın içinde, canlı 4K ekranlar sürükleyici VR deneyimlerine güç verirken, video geçiş modu AR işlevselliğini etkinleştirecek. Apple Watch'ta bulunan Digital Crown'a benzer şekilde, kulaklıkta kullanıcıların AR ve VR modları arasında zahmetsizce geçiş yapabilmeleri için bir kontrol mekanizması yer alacak. VR modundayken, kullanıcılar tamamen sanal bir ortama dalacak, AR modunda ise içerik ve uygulamalar gerçek dünya çevresiyle karışarak karma gerçeklik deneyimi sağlayacak.

Gelecek kulaklık M2 çipine ve 16 GB RAM'e sahip olacak ve güçlü bir performans sunacak. Kulaklık, güç ihtiyacını karşılamak için iPhone'lar için MagSafe Pil Paketinin genişletilmiş bir versiyonuna benzeyen harici bir pil paketi içerecek. Bu paket bir kablo aracılığıyla kulaklığa bağlanırken, bir mıknatıs ve saat yönünde döndürme mekanizması kullanım sırasında sıkıca yerine sabitlenmesini sağlayacak. Yüksek güç tüketimi nedeniyle, kulaklığın pil ömrünün şarj başına yaklaşık iki saat sürmesi öngörülüyor.

Kulaklığın kullanıcı arayüzü, göz ve el kontrolünün bir kombinasyonunu içerecek ve kullanıcıların öğeleri bakarak vurgulamasına ve bir çimdik hareketiyle seçmesine olanak tanıyacak. Siri de cihaza entegre edilecek. Şakaklara yakın konumlandırılmış bir dizi mikrofon ve hoparlörle donatılan kulaklık, gelişmiş uzamsal ses sağlamak için AirPods'a güvenecek.

Apple, kârı maksimize etmek yerine rekabetçi bir fiyat sunmaya odaklanarak cihazı 3.000 dolar civarında fiyatlandırmayı hedefliyor. Bu strateji, ürünün daha geniş bir pazar için erişilebilir kalmasını sağlıyor. Başlangıçta Apple, kulaklığı Amerika Birleşik Devletleri'nde tanıtmayı planlıyor ve ilk yıl yaklaşık 900.000 adet satış yapılacağını tahmin ediyor. Şirket satışlar açısından yavaş bir başlangıç öngörüyor ancak Apple Watch'un yarattığı etkiye benzer şekilde cihazın potansiyelinin farkında. Ancak yüksek fiyat ve henüz oturmamış pazar, Apple'ın bu girişimdeki itibarı için risk oluşturuyor.

Kulaklık Pazartesi günü tanıtılacak olsa da, birkaç ay sonrasına kadar satın alınamayacak. Apple'ın iç tartışmaları, iPhone 15'in piyasaya sürülmesinden sonra Aralık ayına ve hatta 2024'ün başlarına kadar değişen potansiyel çıkış tarihleri etrafında dönüyor. Reality Pro, Reality One, XR Pro gibi çeşitli ticari markalı isimler düşünülürken, işletim sisteminin kendisi xrOS olarak adlandırılacak.

Apple, cihazla uygulamalı deneyimler sağlamak için Apple Park kampüsünde özel bir yapı inşa etti. Bu mekan, konferans sırasında seçilmiş katılımcılar ve medya için kontrollü demolara ev sahipliği yapacak. Ayrıca, çalışanların spor salonunun yakınında, özellikle basketbol sahalarının yakınındaki bir alan da tanıtımlar için hazırlandı. Apple ayrıca yaz boyunca başka tanıtımlar da gerçekleştirmeyi planlıyor. Şirket bu tanıtımlar sırasında FaceTime'ın sanal gerçeklik, Apple TV içeriği ve oyun deneyimlerindeki sürükleyici potansiyelini vurgulayacak.

Kulaklığın tanıtımı, demoları ve satış süreci, tak-çıkar reçeteli lens sistemini belirgin bir şekilde öne çıkaracak. Cihaz, altına normal gözlük yerleştirilemeyecek kadar ince olduğundan, bu lens sistemi reçeteli gözlüğe ihtiyaç duyan kullanıcılar için çok önemli olacak.

Apple ayrıca, belirli sağlık sorunlarına sahip potansiyel müşterileri, artırılmış gerçeklik (AR) ve sanal gerçekliğin (VR) sağlıkları üzerindeki potansiyel etkileri hakkında bilgilendirme ihtiyacına ilişkin tartışmalara da katılıyor. Meniere Hastalığı, önceki travmatik beyin yaralanmaları, sarsıntı sonrası sendromu, migren ve vertigo gibi rahatsızlıkları olan kişilere, potansiyel sağlık riskleri nedeniyle cihazı satın almamaları veya kullanmamaları tavsiye edilebilir.

DVT (Tasarım Doğrulama Testi) aşamasında, bazı test kullanıcıları ürünün aşırı ısındığını bildirmiştir. Kulaklık açıldığında, kullanıcılar Apple hesap verilerini bir iPhone'dan senkronize etme veya iCloud'dan indirme seçeneğine sahip olacak. Cihaz, simgeler ve widget'lardan oluşan iPad benzeri bir ana ekran sunacak ve kullanıcıların uzamsal bir ortamda aynı anda birden fazla uygulamayı çalıştırmasına olanak tanıyacak. Uygulamalar oturma odası gibi belirli fiziksel alanlara yerleştirilebilecek ve kullanıcılar bu alana yeniden girdiklerinde önceki çalışma alanları geri yüklenecektir.

Kulaklık iPad ve iPhone'da bulunan Kitaplar, Kamera, Kişiler, FaceTime, Dosyalar, Serbest Biçim, Ev, Mail, Haritalar, Mesajlar, Müzik, Notlar, Fotoğraflar, Hatırlatıcılar, Safari, Stoklar, TV ve Hava Durumu gibi çok çeşitli tanıdık uygulamalar sunacak. Ayrıca, meditasyona odaklanan yeni bir Sağlık uygulaması ve bir spor izleme portalı olacak. Apple ayrıca cihaz için özel olarak bir Fitness antrenman uygulaması da geliştiriyor.

Sorunsuz bir uygulama geçişi sağlamak için kulaklık, App Store'da bulunan mevcut üçüncü taraf iPad uygulamalarının büyük çoğunluğuyla uyumlu olacak ve çok az ekstra çalışma veya küçük değişiklikler gerektirecek. Apple, optimize edilmiş uygulamaların oluşturulmasını kolaylaştırmak için geliştiricilere bir yazılım geliştirme kiti ve Mac'te bir simülatör sağlayacak.

Yeni Mac'ler ve macOS 14:

Apple, WWDC 2023 sırasında Mac serisine önemli bir zaman ayırmaya hazırlanıyor ve geliştirici konferansında yeniden tasarlanan 13 inç MacBook Air'i tanıttı. Apple, planları doğrultusunda, muhtemelen etkinlik sırasında yeni bir 15 inç MacBook Air tanıtmayı düşünüyor. Gelecek model mevcut MacBook Air'in estetiğini koruyacak ancak daha büyük bir form faktörüne sahip olacak. Apple başlangıçta bu cihazı geçen yıl daha küçük olan muadiliyle birlikte piyasaya sürmeyi planlıyordu.

Teknoloji devi, M2 Max ve M2 Ultra konfigürasyonlarında sunulacak olan Mac Studio serisindeki yenilenmiş modellerin lansmanı için hazırlıkların son aşamalarında. Kod adı Mac 14,13 ve Mac 14,14 (veya J475) olan bu yeni konfigürasyonlar, geçen yılki M1 Max ve M1 Ultra modellerinin yerini alacak. Yapılan son testler, hem yeni makinelerin hem de çiplerinin test edildiğini ortaya koydu. M2 Max çipi en son 14 inç ve 16 inç MacBook Pro'larda yer alan çip ile aynı iken, M2 Ultra çipi tamamen yeni bir eklenti olacak. M2 Ultra çip 24 CPU çekirdeği (16 yüksek performans çekirdeği ve 8 verimlilik çekirdeği) ile donatılacak ve 76'ya kadar grafik çekirdeği sunacak. Apple ayrıca 64GB, 128GB ve 192GB RAM seçenekleri sunmayı planlıyor.

Ayrıca, M2 Ultra çipinin Mac Pro'ya dahil edilme olasılığı da var, çünkü Apple çip serisinde en üst sırayı işgal edecek daha güçlü bir çipin geliştirilmesini durdurmaya karar verdi. Bu karar Ultra bileşeninin performansını iki katına çıkarmak için alındı. Bu makinelerin tartışılması pek olası olmasa da Apple, MacBook Air, giriş seviyesi 13 inç MacBook Pro, üst düzey MacBook Pro'lar ve iMac gibi çeşitli diğer cihazlar için M3 sürümleri üzerinde aktif olarak çalışıyor.

İşletim sistemi açısından, kod adı Sunburst olan yeni Mac OS'un bu yıl önemli değişiklikler getirmesi beklenmiyor. Bunun yerine, iOS 17 ve iPadOS 17'de tanıtılan yeni özelliklerle uyumluluğun sağlanmasına odaklanılacak.

iOS 17 ve iPadOS 17

Dawn olarak bilinen yaklaşan iOS 17'de, iPhone için cihaz kilitlendiğinde ve yatay olarak yerleştirildiğinde akıllı ekran moduna benzeyen yeni bir özellik olacak. Bu mod, yaklaşan takvim etkinliklerini, bildirimleri ve diğer bilgi parçacıklarını gösteren bir arayüz sağlayacak. Ayrıca, kullanıcıların bisiklet sürmek gibi aktiviteleri hakkında not almaları ve güncellemeleri arkadaşlarıyla paylaşmaları için tasarlanmış özel bir günlük tutma uygulaması da bulunacak. Bu uygulama kullanıcıların duygularını ve ruh hallerini takip etmelerini sağlayacak ve iPhone'un konum servislerini kapsamlı bir şekilde kullanacak.

Apple finansal hizmetler sektöründeki varlığını genişlettikçe, Cüzdan uygulaması da bir yükseltme alacak. Bu güncelleme, kullanıcıların bakiye bilgilerini Apple Card deneyimine benzer şekilde görüntülemelerine olanak tanıyan üçüncü taraf kredi kartlarıyla daha derin bir entegrasyon içerebilir.

Yakında çıkacak olan Apple kulaklığı ile ilgili geliştirmeler SharePlay'e eklenerek daha iyi işlevsellik sağlanacak. Ayrıca AirPlay, otellerde bulunanlar gibi kullanıcıya ait olmayan TV'lere ve hoparlörlere içerik akışını kolaylaştıracak şekilde geliştirilecek.

Sağlık uygulaması, ruh hallerini kaydetme ve görme sorunlarını yönetme özelliklerinin eklenmesi de dahil olmak üzere güncellemeler görecek. Ayrıca, Sağlık uygulaması ilk kez iPad'de görücüye çıkacak.

Apple, iOS 17 için daha büyük kontrollere sahip yeniden tasarlanmış bir arayüz ve yapay zeka destekli bir ses çoğaltma özelliği de dahil olmak üzere bir dizi yeni erişilebilirlik özelliğini zaten açıkladı. Güncelleme her zamanki gibi performans iyileştirmeleri ve genel hata düzeltmeleri de içerecek.

watchOS 10

Apple, Apple Watch'a widget'ları yeniden tanıtıyor ve bunları yeni işletim sisteminde öne çıkan bir özellik olarak dahil ediyor. Bu widget'lar iOS ve iPadOS ana ekranlarında bulunanlara benzeyecek ve kullanıcıların hava durumu güncellemeleri, hisse senedi göstergeleri ve yaklaşan takvim randevuları gibi çeşitli bilgiler arasında gezinmesine olanak tanıyacak.

Apple, kullanıcı deneyimini geliştirmek için Apple Watch'taki belirli düğme işlevlerini değiştiriyor.

Özellikle, Digital Crown artık standart ana ekran uygulama dizisine doğrudan erişmek yerine yeni widget arayüzünü açacak. Bu değişiklik, gezinmeyi kolaylaştırmayı ve widget'ları Apple Watch'ta daha kolay erişilebilir hale getirmeyi amaçlıyor.

Son Haberler