Avrupa Birliği'nden Meta'ya milyar euroluk para cezası: İşte cezanın sebebi!

Avrupa Birliği'nden Meta'ya milyar euroluk para cezası: İşte cezanın sebebi!
Meta'nın Avrupa'da yediği cezalara bir yenisi daha eklendi. Kısa süre önce AB, 1,2 milyar avroluk büyük bir ceza daha verdi. Peki sebebi ne?

Facebook, WhatsApp ve Instagram'ı bünyesinde barındıran Meta, AB'den rekor bir ceza daha aldı.

AB gizlilik düzenleyicisi bugün erken saatlerde Meta'nın AB kullanıcı verilerini Amerika Birleşik Devletleri'ne aktardığı için 1,2 milyar Euro para cezasına çarptırıldığını duyurdu. Cezanın sebebi ise herkesin bildiği bir şey; gizlilik ihlali..

1.2 Milyar euroluk rekor ceza kesildi

AB tarafından Meta'ya kesilen bu ceza, AB'nin ABD'ye veri aktarımı konusundaki kararının ardından geldi.

1,2 milyar dolarlık ceza, daha önce Amazon’a verilen 746 milyon Euro’luk AB mahremiyet cezasını da gölgede bıraktı. Buna ek olarak para cezasının yanında Meta’ya “gelecekte ABD’ye kişisel veri aktarımını askıya alması” için beş ay verildi.

2020'de AB'nin üst mahkemesi, transatlantik veri akışlarını düzenleyen bir AB-ABD anlaşmasını, vatandaşların verilerinin ABD sunucularına ulaştıktan sonra güvenli olmayacağı korkusuyla iptal etmişti.

Avrupa Adalet Divanı, Edward Snowden'ın 2013'te bir ABD kitlesel gözetleme programını ifşa etmesinden kaynaklanan bir şikayetle, bu tür veri aktarımlarının AB vatandaşlarının mahremiyet haklarını ihlal ettiğini ileri sürdü. Karar, veri aktarımları için mevcut yasal çerçevenin "Facebook'un Avrupalı ​​kullanıcılarının temel hak ve özgürlüklerine yönelik riskleri ele almadığını" ve Genel Veri Koruma Yönetmeliğini (GDPR) ihlal ettiğini söyleyen İrlanda Veri Koruma Komisyonu (DPC) tarafından verildi. .

İtiraz edilecek

Bugüne kadar yediği cezaların haddi hesabı olmayan Meta, diğerleri gibi son gelen 1.2 milyar euro cezaya da itiraz edecek. Meta önümüzdeki günlerde AB'nin ABD'ye veri aktarımı konusundaki kararına ve şirketin "mantıksız ve gereksiz para cezası" olarak adlandırdığı karara itiraz edecek.

Kaynak: The Verge
Derleme: Veteknoloji.net

Son Haberler