Çin'in iPhone hamlesi Aplle'a 200 milyar dolar kaybettirdi

Çin'in iPhone hamlesi Aplle'a 200 milyar dolar kaybettirdi
Apple'ın hisse senedi fiyatları Çin'den gelen iki darbenin ardından dibe vurdu. Teknoloji devinin yalnızca ki günde yaklaşık 200 milyar dolar değer kaybettiği söylendi.

Apple, iPhone 15 serisini duyurmaya hazırlanırken bu durum şirketin hisse senedi fiyatına doğrudan etki etmeye başladı. Ancak Çin'in kamu tesislerinde iPhone'lar da dahil olmak kaydıyla yabancı markalı telefonların kullanımını yasaklamasının ardından Apple 200 milyar dolara varan zarara uğradı.

"Apple'ın iki günde 191 milyar dolar kaybı var"

Çin, yabancı teknolojinin yurt dışına veri ihraç etmesini bekliyor. Bunun üzerine hükümet harekete geçti ve Amerikan akıllı telefonlarının kullanımını yasakladı. Bu nedenle Çin hükümeti yetkilileri iPhone cihazlarını bulundurmayacaklar.

Daha sonrasında bu uygulamaların biraz daha ileri gittiği ortaya çıktı. Çin Halk Cumhuriyeti'nin cep telefonu şirketi China Mobile, yeni bir mesaja göre artık iPhone 15'i müşterilerine sunmayacak. Bu durum Apple hisselerinin düşmesine neden oldu. Teknoloji devinin hisse senedi fiyatı geçtiğimiz gün %5'ten fazla düştü. Bu durumun maliyeti ise iki günün sonunda 191 milyar dolara ulaştı.

Çin'in iPhone hamlesi Aplle'a 200 milyar dolar kaybettirdi

Apple'ın karşılaştığı zorluklar sadece Çin'den değil Avrupa'dan da geliyor. AB, aralarında Apple'ın da bulunduğu altı şirketin çok fazla güce sahip olduğuna ve bu durumun tekellere yol açtığına inanıyor. Avrupa Komisyonu'nun Apple gibi markalara yönelik katı veri kullanım kuralları getirmeyi planladığı ifade ediliyor.

Çin'in iPhone yasağı ABD ile ekonomik savaşında yeni bir tırmanışa işaret ediyor. Her iki ülke de teknoloji şirketlerinin faaliyetlerini kısıtlayacak adımlar attı. Amerika Birleşik Devletleri daha önce Çin TikTok uygulamasını hükümet cihazlarında yasaklamıştı. Ancak Wall Street analistleri Apple hisselerinin uzun vadede beklenti karşılayacağına inanıyor. iPhone 15'in piyasaya sürülmesi gibi olayların hisse senedi fiyatı üzerinde olumlu etki yaratacağını söylüyor. 

Son Haberler