Elon Musk'ın Twitter hamlesi rakibi Bluesky'ı zirveye çıkardı

Elon Musk'ın Twitter hamlesi rakibi Bluesky'ı zirveye çıkardı
Twitter'ın rakipleri bitmiyor! Bluesky trendi yükselişte!

Elon Musk'ın kullanıcıların günlük okuyabilecekleri tweet sayısını sınırlama kararı, sadece kullanıcılar arasında kafa karışıklığına yol açmakla kalmadı, aynı zamanda sosyal medya platformu Twitter'ın rakibi olan Bluesky'a birçok üyenin akın etmesine neden oldu. Bluesky, geçtiğimiz yıl faaliyete geçen ve eski Twitter CEO'su Jack Dorsey'in yönetim kurulunda yer aldığı bir platformdur. Musk'ın kullanıcıların gönderi miktarına getireceği geçici sınırlama duyurusundan sonra Bluesky, hafta sonunda rekor düzeyde trafik alarak dikkatleri üzerine çekti.

bluesky

İlk olarak Musk, doğrulanmış hesaplar için günlük 6.000 gönderi, doğrulanmamış hesaplar için 600 gönderi ve yeni doğrulanmamış hesaplar için 300 gönderi sınırlaması olacağını belirtti. Ancak birkaç saat sonra bu sınırların doğrulanmış kullanıcılar için günlük 10.000, doğrulanmamış kullanıcılar için 1.000 ve yeni doğrulanmamış kullanıcılar için 500 gönderiye çıkarılacağını açıkladı.

Musk, Twitter'ın "aşırı düzeyde veri kazıma ve sistem manipülasyonunu ele alması" gerektiğini düşündüğü için bu okuma sınırlamasını uyguladığını ifade etti. Ancak bu durum, Twitter'da birçok kişinin Bluesky'ya katıldığını gösteren ekran görüntüleri paylaşmasını engelleyemedi.

bluesky

Bluesky, merkezi olmayan bir ağ teknolojisi olan AT Protokolü üzerinde çalışarak gelecekteki sosyal uygulamalara güç sağlayabilecek bir platformdur. Şu anda beta sürümünde olan Bluesky, davetli kullanıcılara açık olup kimliklerin birden fazla platformda korunmasını sağlamaktadır. Ancak, rekor düzeydeki trafik nedeniyle performansta düşüş yaşandığı için beta kayıtları geçici olarak durdurulmuştur. Beta kayıtları daha sonra açıldı, ancak hafta sonu boyunca kaç kişinin beta testine dahil edildiği henüz açıklanmadı.

Bluesky'nin yanı sıra merkezi olmayan mesajlaşma uygulaması Mastodon ve Meta adlı sosyal medya devi de benzer hizmetler sunan platformlardan birkaçıdır. Meta, bağımsız ve merkezi olmayan bir sosyal ağ araştırdığını doğrulamıştır. Ayrıca, Meta'nın Threads adlı Twitter rakibi hizmeti yakında piyasaya sürülebilir. Cumartesi günü, Meta'nın Threads'in Android versiyonu Google Play Store'da kısa bir süre göründü ve ardından yayından kaldırıldı. Bu durum, Threads'in yakında piyasaya sürülebileceğini göstermektedir.

Son Haberler