Google, ChromeOS'e gizlilik geçişleri ekliyor

Google, ChromeOS'e gizlilik geçişleri ekliyor
ChromeOS, Android cihazlarda bulunan gizlilik geçişlerine benzer şekilde, kullanıcıların Chromebook'larının kamera ve mikrofonuna erişimi kolayca etkinleştirmelerine veya devre dışı bırakmalarına olanak tanıyan sistem genelinde gizlilik kontrolleri sunuyor.

ChromeOS, kullanıcıların Chromebook'larının kamera ve mikrofona erişimini etkinleştirmelerine veya devre dışı bırakmalarına olanak tanıyan yeni bir gizlilik kontrolü özelliği sunuyor. Bu özellik, Ayarlar uygulamasının "Güvenlik ve Gizlilik" bölümünde "Gizlilik Kontrolleri" altında bulunabilir. Kullanıcılar, hangi uygulamalara veya web sitelerine cihazlarının kamerasına veya mikrofonuna erişim izni verildiğini kolayca yönetebilir ve bir uygulama bunlardan birine erişmeye çalıştığında bir bildirim görüntülenir. Bu özelliğin yılın ilerleyen dönemlerinde kararlı kanallarda kullanıma sunulması bekleniyor.

Chromebook'lardaki Ayarlar uygulamasında, "Güvenlik ve Gizlilik" altında, kullanıcılar "Gizlilik Kontrolleri" adlı yeni bir gizlilik özelliği bulacaklar. Bu seçenekte, "Ön Kamera" ve "Dahili Mikrofon" gibi ayrıntıları içeren "Kamera Erişimi" ve "Mikrofon Erişimi"ni yönetme seçenekleri bulunacak.

Bu ayarlar, kullanıcıların Chromebook'larında hangi uygulamalara ve web sitelerine kameralarına veya mikrofonlarına erişim izni verildiğini kontrol etmelerine olanak tanıyacak.

Geçişleri etkinleştirmeyi veya devre dışı bırakmayı seçebilirsiniz. Bu ayarları devre dışı bırakırsanız ve bir site veya uygulama mikrofonunuzu veya kameranızı kullanmaya çalışırsa, ChromeOS size bir sistem bildirimi gösterecektir: "Mikrofon erişimini etkinleştir? - Bu, mikrofon iznine sahip tüm uygulamalara ve sitelere mikrofon erişimi sağlar." Hızlıca izin vermek için düğmeye dokunabilirsiniz. Benzer bir açılır pencere kamera için de gösterilir.

Chromebook'larda kamera ve mikrofon için bu gizlilik geçişinin bu yıl içinde kararlı kanalda kullanıma sunulması bekleniyor, ancak şimdi beta sürümünde deneyebilirsiniz. Bu, kullanıcıların gizlilik ayarlarını tek bir yerden yönetmelerini kolaylaştıracak. Bu, Android'in Hızlı Ayarlar'da sunduğuna benzer.

Chromebook'larda gizlilik panjurları var ancak Framework Chromebook gibi fiziksel olanlarda kamera ve mikrofonu kapatmak için fiziksel anahtarlar bulunurken, diğerlerinde ekstra güvenlik için kamera panjurları var.

Android'de hızlı kutucukların yanı sıra Gizlilik Kontrolleri de bulunuyor. Kullanıcılar Kamera, Mikrofon, Pano, parolalar ve konum ayarlarına erişimi değiştirebilir. Kullanıcılar ayarlardan, uygulamalar ve hizmetler için Kamera erişimini, Mikrofon erişimini ve Pano'yu kapatmayı veya açmayı seçebilirler.

Son Haberler