Rakiplerini sollayacak gibi görünen Apple, karma gerçeklik gözlüğünün marka haklarını aldı!

Rakiplerini sollayacak gibi görünen Apple, karma gerçeklik gözlüğünün marka haklarını aldı!
Apple'ın karma gerçeklik gözlüğünün işletim sistemi artık kesinleşti. Yeni Zelanda'dan gelen tescil bilgilerine göre işletim sistemi, "xrOS" olarak anılırken, xr ifadesi genişletilmiş gerçeklik olarak adlandırılıyor.

ABD merkezli teknoloji devi Apple'ın haziran ayın gerçekleştireceği WWDC 2023 etkinliklerindeki en çok konuşulacak ürün, hiç şüphesiz karma gerçeklik gözlüğü olacak. Yıllardır üzerinde çalışılan ürün yaklaşmaya devam ettikçe, yaşanan gelişmeler de sıklaşıyor. Şimdiyse Apple'dan bu gözlük ile ilgili en somut adımlardan bir tanesi geldi. Şirket, karma gerçeklik gözlüğü ile ilgili olduğuna inanılan "xrOS" işletim sisteminin adını resmen tescil ettirdi.

Bundan aylar önce sizlerle paylaştığımız bir haberimizde, Bloomberg'den Mark Gurman'ın, Apple'ın karma gerçeklik gözlüğüyle ilgili açıklamalarını aktarmıştık. Yapılan açıklamaya göre Apple, gözlüğü çalıştıracak işletim sisteminin ismini "xrOS" olarak belirlemişti. Gurman'a göre Apple, projeyi gizleyebilmek için böyle bir değişiklik gerçekleştirdi. WWDC 2023'ün iyiden iyiye yaklaşması ile böyle bir şeye gerek kalmamış gibi görünüyor.

İşte Apple'ın xrOS için yaptığı marka tescili

Apple, Yeni Zelanda'da yaptığı bir başvuru ile "xrOS" markasını resmen tescillemiş oldu. Ayrıca bu tescilleme ile xrOS ibaresinin tescilli yazı fontu da belli olmuş oldu. Buna göre iOS, tvOS, macOS ve watchOS gibi işletim sistemlerinde kullandığı "San Fransisco" isimli yazı tipi, xrOS için de resmileştirildi. Öte yandan; Apple'ın paravan şirketler aracılığıyla pek çok ülkede xrOS'u tescillediği de söyleniyor. Yeni Zelanda, bu gelişmelerin somut bir adımı olarak karşımıza çıktı.

'xr" ifadesi "genişletilmiş gerçeklik" anlamına geliyor

Apple'ın üzerinde çalıştığı yeni ürün hem sanal hem de artırılmış gerçeklik odaklı uygulamalar için kullanılacak. Bizler bu durumu, bugüne kadar "karma gerçeklik" olarak nitelendiriliyorduk. Ancak Apple, bu tabire yeni bir karşılık bulmuş gibi görünüyor. Zira Mark Gurman'a göre Apple, xrOS'taki xr ifadesinde "genişletilmiş gerçeklik" şeklinde yeni bir tanımlama yapacak.

İşletim sistemi, daha öncelerde "realityOS" olarak anılıyordu

Apple'ın genişletilmiş gerçeklik gözlüğü, geçtiğimiz dönemlerde farklı bir işletim sistemiyle anılıyordu. İddialara göre bu işletim sistemi, "realityOS" olarak isimlendirilecekti. Ancak önce Mark Gurman'dan gelen iddialar sonrasında da tescil işlemleri, bunun artık geride kaldığını gözler önüne seriyor.

Son Haberler