Türkiye'ye dördüncü mobil operatör geliyor: Elon Musk sözünü tuttu

Türkiye'ye dördüncü mobil operatör geliyor: Elon Musk sözünü tuttu
Starlink, doğrudan hücreye bağlantı özellikleriyle baz istasyonlarını geçmişte bırakacak bir yeniliği yakında sunacak.

Son dönemde haberlere konu olan Elon Musk, yeni bir proje için hazırlanıyor. Starlink bildiğiniz gibi uzaydan dünyaya internet hizmeti sağlayan ve 2020 yılında kullanıma sunulan bir hizmettir. Her geçen gün daha fazla ülkede faaliyet gösteren hizmet, yakında baz istasyonlarını geçmişte bırakacak bir yeniliğin eşdeğeri olacak gibi görünüyor.

"Starlink'in Direct-to-Cell işlevselliği için geri sayım başlatıldı"

Starlink Direct to Cell özelliği

Direct to Cell, dünyanın her yerindeki LTE özellikli cep telefonlarının metin, ses ve aynı zamanda da verilere kesintisiz erişime sahip olmasını sağlayan bir özelliktir. Şirketin internet sitesinde yer alan bilgiye göre bu yeni özellik, dünyanın herhangi bir yerinden gökyüzünü görebildiğiniz sürece mesaj göndermenize, arama yapmanıza ve daha fazlasına olanak tanıyacak.

Direct-to-Cell özelliğinin çalışması için Starlink uyduları kullanılır. Starlink uyduları, uzaydaki baz istasyonları gibi çalışır ve standart dolaşım donanımına da benzeyen ağ entegrasyonunu mümkün kılan gelişmiş eNodeB modemlere sahiptir. Bu uyduların SpaceX'in Falcon 9 roketi kullanılarak uzaya fırlatılacağını unutmayın.

Direct to Cell özelliği kademeli bir şekilde kullanıma sunulacak. Şirketin internet sitesinde mesajlaşmanın 2024 yılında, sesli arama ve Nesnelerin İnterneti'nin (IoT) ise 2025 yılında kullanıma sunulacağı bilgisi yer alıyor. Bu özellik kullanıma sunulmaya başladıktan sonra ihtiyaç duyulan anlarda telefonların çekmemesi şeklindeki sorunlar ortadan kalmış olacak.

Starlink Direct to Cell özelliği

Bu yeni özelliğin ülkemizde de kullanıma sunulması çok muhtemel. SpaceX ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) yetkililerinin geçtiğimiz günlerde Starlink hizmetlerinin Türkiye'de başlatılmasına ilişkin görüşmelerde bulunduğunu belirtmek isteriz.

Henüz resmi açıklama olmasabile yakın gelecekte önemli gelişmeler bekleyebiliriz.

Son Haberler