Pekin Kış Olimpiyatları yapay kar ile başladı

Pekin Kış Olimpiyatları yapay kar ile başladı
Pekin Kış Olimpiyatları iklim krizinin ne derece etkili olduğunu gözler önüne serdi! 2022 kış olimpiyatları neredeyse tamamen yapay karda düzenlenen ilk kış olimpiyatları olarak tarihe geçti.

Londra'daki Loughbough Üniversitesi'nden alınan bir rapora göre, bu yılki Pekin Kış Olimpiyatları, sporcuların ilk defa neredeyse tamamen yapay kar üzerinde yarıştığı ilk olimpiyatlar oluyor. Raporda, "Pekin Oyunları, neredeyse %100 suni kar üzerinde yapılan ilk Kış Olimpiyatları olarak tarih yazıyor" deniliyor. Olimpiyat organizatörleri, 1,2 milyon metreküp kar oluşturmak için düzinelerce kar üreteci ve yüzlerce kar üfleyici kullanıyor. Ama bu tarih yazma konusu, pek de olumlu görünmüyor.

Raporda, iklim krizi devam ettikçe, "alçak irtifa eğimlerinden başlayarak ve daha yüksek [rakımlı] tatil yerlerinde baskı ve maliyetleri artırarak" bunun muhtemelen bir norm haline geleceği belirtildi.

Ancak raporun yazarları, yapay kar üretmenin yüksek bir çevresel maliyete sahip olduğunu belirtiyor: "Yenilenebilir kaynaklarla desteklense bile, hem maliyetli hem de su kaynakları üzerinde önemli bir kayıp olabilecek büyük miktarda enerjiye ihtiyaç var." Ayrıca sporcular, yapay arazilerin daha az güvenli olduğu belirtiliyor.

Estonyalı biatlon sporcusu Johanna Taliharm Ocak ayında Associated Press ile yaptığı görüşmede, "Yapay kar daha buzlu, bu nedenle daha hızlı ve daha tehlikeli. Ayrıca, kabarık bir kar yığını yerine kayalık ve çamurlu sert bir zemin olan parkurun dışına düşerseniz daha fazla acı veriyor" demişti.

ABD takımı kros kayağı koçu Chris Grover ise, yapay kara inmenin "beton üzerine düşmek gibi hissettirebileceğini" söylüyor.

Yapay kar, doğal olarak gerçek kardan çok farklı. Daha çok, makineler tarafından parçalanan ve donan su damlacıklarından yapılmış, sıkıca paketlenmiş bir sulu kar olarak tanımlanabilir.

Son Haberler