Şaka değil gerçek: NASA, astoronotların idrarını 'içilebilir suya' çevirdi

Şaka değil gerçek: NASA, astoronotların idrarını 'içilebilir suya' çevirdi
Dünyadaki kadar kaynağa sahip olmayan NASA, ISS'de görev yapan astoronotların idrarını içme suyuna döndürdü.

NASA, ISS'de görevli astronotlar için teknolojik bir ilke imza attı. Halihazırda pek çok astoronot uzayda çeşitli görevler icra ederken, her birinin besin ve sıvı kaynak ihtiyacı da oldukça önemli.

Sürdürülebilirlik için bir süredir çalışmalar yapan NASA, belki de kulağa şaka gelecek ama astoronotların idrarını 'içilebilir suya' çevirdi.

Astronotların idrarı içilebilir suya çevrildi

NASA tarafından yapılan açıklamada, çalışmalar sayesinde astronotların idrarlarının yüzde 98 gibi ciddi bir bölümünün yeniden içme suyuna dönüştürüldüğü ifade edildi. Öyle ki uzayda yaşamını sürdürenler için bu durum çok fazla önem arz ediyor.

Tahmin edildiği üzere, uzaydaki kaynaklar dünyadaki gibi sınırsız değil. Konu özellikle de gıda olduğu zaman, kullanılan her kaynak büyük önem arz ediyor. İşte o kaynaklardan bir tanesi de içme suyu. Nitekim yeryüzünden ISS'e su borusu döşemek mümkün değil. İşte NASA'nın yeni çalışması astronotların idrarlarının yüzde 98 kadarının yeniden içme suyuna dönüştürülmesini sağladı.

Dünyadan daha temiz su içiyorlar

Konuyla ilişkin açıklamalarda bulunan NASA yetkilisi Jill Williamson, idrarın yeniden içme suyu haline getirilmesiyle ilgili şöyle konuştu: Mürettebat idrar içmiyor; onlar, dünyada içtiğimizden daha temiz olacak şekilde geri kazanılmış, filtrelenmiş ve temizlenmiş içme suyudur. Şimdi gelelim esas meseleye. NASA, idrarı nasıl içilebilir su haline getiriyor?

ISS'te Çevresel Kontrol ve Yaşam Destek Sistemi (ECLSS) olarak isimlendirilen bir sistem bulunuyor. İşte idrarı içme suyuna dönüştüren şey de bu sistem. Şimdi biraz biyoloji yapalım: İdrarın yüzde 95'inden fazlası zaten su. Geriye kalan kısımda ise üre, potasyum, sodyum ve klorür gibi moleküller bulunuyor. ECLSS'nin yerleşik arıtma sistemi, idrardaki su ile diğer molekülleri birbirinden ayırıp, idrardaki suyun yeniden içilebilmesi sağlıyor. Yani ECLSS ile yapılan damıtma işlemi, idrarın içindeki temiz suyun ayrıştırılmasını ve bu suyun tekrar içilmesini sağlıyor.'' ifadelerini kullandı.

Son Haberler